Kanal tedavisi dişin iç kısmındaki sinirlerin iyileşemeyecek şekilde zarar görmesi durumunda uygulanması gereken tedavi yöntemine denir. Diğer bir tanımlama ile kanal tedavisi, diş merkezinde bulunan iplik benzeri dişözünün (pulpa) çıkarılmasıdır. Diş içindeki hasar gören sinirlerin çıkarılması neticesinde oluşan boşlukların ve kanalların şekillendirilip temizlenmesi ve daha sonrasından bu kanalların doldurulması işlemleridir. Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra dişin üst kısmında oluşan madde kaybına göre dolgu, porselen laminate, kron gibi restorasyonlar yapılarak dişin estetik görüntüsü de düzeltilir. Kanal tedavisi olmadan önce bu gibi rahatsızlıklarda dişler çekilmek zorunda kalıyordu. Günümüzde bu tedavi yöntemi ile kaybedilecek dişler bile kurtarılabilmektedir. Antalya'da kanal tedavisi hakkında sorularınız için bize danışabilirsiniz.
genellikle diş çatlamalarında, oluşan derin çürüklerde, ağrılı iltihablı dişlerde, ileri diş eti hastalıklarında ve darbeye veya travmaya bağlı diş hasarlarında uygulanmaktadır. Ayrıca pulpa enfeksiyon kaparsa veya ölürse, tedavi edilmemesi durumunda çene kemiği içerisinde abse oluşabilir. Bu abse ağrıya neden olabilir.
Diş ağrılarının temel nedenleri düzgün ve düzenli diş bakımı yapılmamasından kaynaklanır. Dişte çürük oluşması neticesinde dişin mine tabakasında veya sert dokularında bozulmalar başlar. Bu bozulmalar ve çürükler zamanla dişin içindeki sinirlerden ve damarlardan oluşan pulpaya yani canlı dokuya yaklaşmaya başlar. Bunun sonucunda çürüğe sebep olan bakterilerin meydana getirdiği asit canlı dokuyu da etkilemeye başlar. Tedavi edilmediği durumda canlı dokuyu öldürür. Canlı dokunun ölümü sonucunda ortaya toksin çıkar ve bu toksin kök ucundaki deliklerden dışarı sızarak çeneye yayılır. Bütün bunların sonucunda çene kemiğinde abse denilen birikmiş iltihap dokusu oluşur. Bu iltihap yüzde şişlik oluşturur. En etkili tedavi yöntemlerinden birisi bu dişlerin çekilmesi olmasına rağmen dişin kaybedilmesi ileri dönemlerde ağızda boşluk oluşmasına ve kurtarılabilecek bir dişin kaybına sebep olur. Ağızda oluşan boşluk ise daha zor ve masraflı yöntemler olan implant veya köprü ile giderilmektedir. Diş ağrılarının oluşmadan önlenmesi için Koruyucu diş hekimliği konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Antalya'da kanal tedavisi yaptırmak için kliniğimize gelebilir bizlere danışabilirsiniz.
Kanal Tedavisi bazı durumlarda tek seferde tamamlanmayabilir ve birden fazla seans uygulamak gerekebilir.
Bu seanslar ise genellikle şu şekilde uygulanır;
• Öncelikle ön dişlerin arka kısmında veya azı dişlerin kuronunda delik açılır.
• Hastalıklı yada ölmüş olan pulpa çıkarılır, oluşan boşluklar ve kök kanalları temizlenir, genişletilip kanal dolgusu için şekillendirilir.
• Bu esnada oluşan iltihap varsa akıtılır ve bölge temizlenir. Ayrıca hastaya anestezi uygulanarak dişin içine bir kavite açılır. Pulpaya ulaşılır ve bu kısımdan kanallara özel aletlerle girilip bakterilerden temizlenme işlemleri uygulanır ve dezenfekte edilir.
• Tek seansta işlem tamamlanmayacaksa seans aralarında açılan boşlukların geçici dolgu ile kapatılması daha uygun olacaktır.
• Diğer seans geldiğinde geçici dolgu çıkarılarak pulpa boşluğu ve kanal kalıcı dolgu ile doldurulur.
• Son adımda ise diş estetiğini bozmamak ve eski haline getirmek için dişin üzeri yeniden kuron ile kaplanır. Dişin zarar görmesi halinde ise kuronu yerleştirmeden önce dişin onarılması daha uygun olacaktır.
Kanal tedavisi kaybedilmesi muhtemel dişe yeni bir şans vermektir. uygulanan diş doğru ve düzgün ağız ve diş bakımı ile ömür boyu kullanılabilir. Kanal tedavisi uygulaması dişe ekstra bir koruma gücü vermemekte aksine daha kırılgan ve hassas olmasına sebep olmaktadır. Zamanla uygun bakım yapılmazsa dişte yeniden çürükler oluşabilir. Dişi canlı tutan pulpa artık var olmadığından diş kırılmaya karşı daha hassas olmaktadır.
Kanal Tedavisinin Zararları veya Riskleri Var mıdır?Kanal tedavisi yapılması esnasında gerekli kurallara ve hijyene dikkat edilirse yüksek oranda başarı sağlanmaktadır. Kanal tedavisi aletinin uygulama esnasında kök içinde kırılması veya açılan kanalların tam olarak temizlenmemesi durumlarında tekrar kanal tedavisi denenebilir. Yine sonuç alınamaması durumunda diğer tedavi yöntemleri denenmelidir.
Kanal tedavisi uygulanan diş canlı dokusunu kaybettiğinden doğru ve düzgün bakım gerekmektedir. Özellikle seans aralarında dişinize zarar verebilecek sert yiyecekler yenilmemeli, aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Diş kırılmaya karşı daha hassastır. Seans aralarında yüzde abse nedeniyle şişkinlik olabilir. Bu gibi durumda endişelenmenize gerek yoktur. Diş hekiminiz ile görüşebilirsiniz.
Yumuşak diş tabakasında meydana gelen hasarlarda; eski uygulamalarda dişler çekilmekteydi. Ancak günümüz teknolojisinde dişlere uygulanan kanal tedavisi ile artık tek çözüm diş çekimi olmaktan çıkmıştır.
Eğer dişin kök kanallarındaki canlı doku veya pulpa, diğer adı ile sinirler, iltihaplanmışsa veya canlılığını sürdüremeyecekse kanal tedavisi gerekir. Çünkü bu dokunun vücuttaki diğer dokular gibi kendini yenileme ve tamir etme kabiliyeti yoktur. Derin çürükler, diş üzerinde yapılan dolgu, diş kesimi gibi işlemler; dişte oluşan kırık ve çatlaklar pulpanın iltihaplanmasına yol açabilir. Buna ek olarak dişe gelen travmalarda, dişte herhangi bir çatlak ya da çürük olmasa da pulpanın iltihaplanmasına ve hasar görmesine yol açabilir. Eğer iltihaplı pulpa tedavi edilmezse, ağrıya ve abseye neden olur. Ayrıca tedavi edilmeyen diş ağız kokusuna sebep olabilir. Ağız Kokusu ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Antalya'da Kanal tedavisi diğer şehirlere göre çok farklılık göstermemekle birlikte kanal tedavisinde belirli bir fiyat vermek çokta mümkün değildir. Tedavi öncesi yapılan kontrol de kanal tedavisi ile birlikte yapılması gereken tedavi varsa veya kanal tedavisi yöntemi ile birlikte fiyatlar ortaya çıkacaktır. Antalya'da kanal tedavisi yaptırmak istiyorsanız kliniğimize uğrayıp fiyat konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bütün diş hekimleri kanal tedavisinin temel prensiplerini ve uygulamasını öğrenirler.
Fakat genel diş hekimleri hastalarını genellikle kanal tedavisi uzmanı olan Endodontiste yönlendirirler.
Kanal Tedavisi ile ilgili soruların üzerine tıklayarak detay öğrenebilirsiniz.
Ayrıca implant ile ağız kokusu yazılarımızı da okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
İmplant Uygulama Merkezi